I Like To Move It Experience - 2015 terug

Bewaren, weggooien of ruilen. Het mysterie van de vergeten kisten met schilderijen en prenten van Vincent van Gogh. Stap terug in de tijd en neem deel aan dit uniek Bredaas verhaal in de "I Like To Move It" Experience. Deze experience was samen met de Vincent van Gogh Experience te beleven in het Grand Theater tijdens Open Monumentendag Breda.

 • De experience lijn is speciaal ontwikkeld voor Hip Ambacht van Stichting Cultuurbehoud Breda. Zij creëren dankzij moderne technieken kunstzinnige historische belevingen met hulp van Imagination Lab. Deelnemers kunnen zo meespelen in historische momenten en het verleden wordt tastbaar gemaakt. In de realisatie wordt samengewerkt met scholen.

   

I Like To Move It Experience

We maken in deze opstelling gebruik van "Forced Perspective". Het kleine schilderij van 20 cm en de verhuizer van 50 cm hoog staan dicht bij de camera en zijn dus groot in beeld. Jij als deelnemer staat weer ver van de camera en bent zodoende klein in beeld. Dit alles gecombineerd met een live beeld van een verhuiswagen-maquette maakt het verhuisplaatje compleet. De digitale ansichtkaart als herinnering kunnen bezoekers via Facebook downloaden.

Om het publiek op locatie op een pakkende manier te bereiken en te raken hebben we ervoor gekozen het verhaal van de verdwenen schilderijen te vertellen via een speciale hologram techniek: Pepper's Ghost. Bekijk hieronder het resultaat.

Video

Foto's

Vincent van Gogh Experience

De "I Like To Move It Experience" werd vergezeld door de "Vincent van Gogh Experience". Op wel heel bijzondere manier is hierbij "De aardappeleters", één van de meest bekende schilderijen van Vincent van Gogh, tot leven gebracht. Door toepassing van 3D-camera technieken zit je opeens aan tafel tussen de aardappeleters!

Video

 • KOM IN ACTIE
  Bewaren, weggooien of ruilen?

  Na de plotselinge dood van de vader van Vincent van Gogh verhuist zijn moeder, met zus Lies en broer Cor in 1886 naar Breda. Familie Van Gogh betrekt een nieuwbouw bovenetage op het Wapenplein (het huidige van Coothplein), in de buurt van tante Cornelie en oom ‘Cent’.

  Vincent’s kisten met schilderijen verhuizen mee. Wegens plaatsgebrek en omdat de kisten vol houtworm zitten worden deze opgeslagen op de zolder van timmerman en verhuisbedrijf Janus Schrauwen in de Ginnekenstraat. Wel 60 schilderijen, 150 losse doeken, 80 pentekeningen en tussen 100 en 200 krijttekeningen. Vanwege de houtworm in de kisten verhuizen deze vervolgens niet mee naar Leiden, de nieuwe woonplaats van moeder Van Gogh.

  De kisten worden vergeten en 17 jaar later, in 1903, verkoopt Schrauwen alles aan Couvreur. Nu komen ze terecht in de kelder van zijn huis. Nou ja, niet alles, de naakstudies wil zijn vrouw niet in huis hebben. Couvreur pakt alle tekeningen in een grote zak en brengt deze naar de papierfabriek in Tilburg om te vermalen. De overige werken worden in de loop der jaren geruild tegen een biertje of voor een paar dubbeltjes verkocht op de markt. En wat zou jij doen? Neem zijn tekeningen in eigen hand. Bewaren, weggooien of ruilen?

   

URL. www.openmonumentendagbreda.nl